Dlaczego warto używać ziół w kuchni?

Spread the love

Każdy, kto przygotowuje posiłki, skupia się nie tyle na wartościach odżywczych i kaloryczności takich dań, ile aromacie czy smaku. Na te wpływają nie tylko składniki, z których są one przygotowywane, ale także sposób ich przyrządzania, czy stosowane do ich doprawiania przyprawy. W przypadku tych ostatnich skupić się trzeba nie tylko na soli, papryce czy pieprzu. Szczególną uwagę zwrócić trzeba na zioła, o których niestety wielu zapomina. Co przemawia za stosowaniem ich w kuchni?

Zalety stosowania ziół

Przede wszystkim zioła nadają potrawom oryginalności i charakteru, wyostrzając ich zapach, jak i smak. Na tym zalety stosowania ziół jednak się nie kończą. Poza tym warto skupić się na zdrowotności. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że potrawy przyprawiane ziołami, organizm trawi znacznie łatwiej. Na jakie zioła postawić, chcąc mieć pewność, że taka potrawa będzie nie tylko zniewalać kubki smakowe, ale też zachwyci zapachem, a dodatkowo będzie się świetnie prezentować?

Zioła najczęściej stosowane w kuchni

W kuchni postawić można między innymi na bazylię, która jest doskonałym dodatkiem do mięs, ale także warzyw, zup czy sałatek. Nie dość, że przyspiesza ona trawienie, to dodatkowo przeciwdziała wzdęciom. Do wielu potraw nadaje się też oregano. W tym przypadku zioło to ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.

Innym ziołem, na które warto stawiać, jest rozmaryn, doskonale komponujący się z mięsami, pasztetami czy farszami. Wszystko dlatego, że ułatwia on trawienie tłuszczów. Z kolei majeranek zawiera w sobie duże ilości wapnia, a świetnie komponuje się z pieczeniami i daniami przygotowywanymi z roślin strączkowych.

Ciekawie wygląda także tymianek, który ma właściwości bakteriobójcze. Podobnie jak jest to w przypadku oregano, dodawać należy go pod koniec gotowania. Idealnie pasuje on do ostrych sosów, pasztetów, sałat, warzyw czy ciężkich zup. Możliwości jego zastosowania są więc naprawdę szerokie.

W końcu postawić można na ostre chili. Dietetycy zauważają, że chili przyspiesza przemianę materii, a tym samym przyczynia się do szybszego spalania kalorii. Jest to więc znakomita przypraw dla wszystkich tych, którzy dbają o swoją linię.

Zioła jako zamiennik soli

Przede wszystkim zioła to doskonały zamiennik sali. Mimo iż wiele osób nie wyobraża sobie bez niej przygotowywania posiłków, to warto pomyśleć o zmniejszeniu jej ilości. Nawet pomimo tego, iż jest to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Zamiennikiem soli może być naturalny sos sojowy, ale zamiast niego, równie dobrze postawić można na różne mieszanki ziół. Sam sos to z kolei doskonały produkt do zup, gulaszów, dressingów, surówek, warzyw z patelni i wszelkiego rodzaju mięs. Dostarcza on nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka. Jakby tego było mało, znajduje się w nim wiele błonnika, pierwiastków mineralnych czy witamin z grupy B.

Inną kwestią jest już to, aby postawić na zioła sprawdzone i w pełni naturalne, bez dodatku ulepszaczy czy innych niekorzystnie na nie wpływających związków chemicznych. Przykłady ciekawych mieszanek ziół znaleźć można w sklepie www.organis.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *