Masło z nerkowców

Spread the love

Niektórzy z nas wciąż nie mają świadomości, że istnieje masło robione z tych cennych i przez wielu uważanych za najsmaczniejsze na świecie – orzechów jakimi są nerkowce.

Nie bez powodu zostało użyte określenie „cenne”. Posiadają najwięcej właściwości prozdrowotnych ze wszystkich orzechów. Nerkowce są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych.

Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, dzięki sporej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu we krwi, a także dbają o kondycje naszych naczyń krwionośnych. Poza tym nerkowce to skarbnica potasu i magnezu oraz świetnym źródłem witamin z grupy B. Dzięki temu  nerkowce mogą chronić nas przed rozwojem cukrzycy typu drugiego.  Są one także bogatym źródłem niacyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz dodaje energii. Orzechy nerkowca zawierają bowiem selen oraz cynk, które to pozwalają zachować piękne włosy i paznokcie. Ze względu na sporą zawartość tego ostatniego pierwiastka, nerkowce są szczególnie polecane osobom, które zmagają się ze słabymi włosami.

Dlaczego by więc nie zrobić pysznego masła z tych drogocennych orzechów? Przepis na nie jest naprawdę prosty, a o jego prozdrowotnych właściwościach nie trzeba już chyba nikogo dłużej przekonywać. Robiąc masło z nerkowców samodzielnie wystarczy jedynie orzechy zblendować do czasu aż powstanie z nich odpowiedniej gładkości masa. Oczywiście można także przed miksowaniem orzeszki uprażyć w piekarniku bądź na suchej patelni. To sprawi, że smak masła będzie jeszcze głębszy. Po uzyskaniu odpowiedniej masy należy przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Takie masło z nerkowców można swobodnie serwować na słodko, jak i na słono. Najlepiej samemu eksperymentować i tworzyć z użyciem masła z nerkowców swoje własne dania. Popularną możliwością jest na pewno dodawanie do gotowego masła odrobiny soli czy pieprzu. Taka wytrwana wersja doskonale pasuje do kanapek. Inną opcją jest stworzenie słodkiego masła. Jednak wtedy należy pamiętać o tym, aby posłodzić je czymś zdrowym jak miód czy jakiś alkohol cukrowy. Masło z nerkowców można także wykorzystać jako składnik deserów. Na przykład jako dodatek do wegańskiego czy tradycyjnego sernika. Wiele osób lubi także gdy słony smak przenika się ze słodkim. Dlatego właśnie zachęcamy do eksperymentów i dzielenia się swoimi przepisami z użyciem tego pysznego i zdrowego masła.

Często w kontekście orzechów myśli się o tym, że są one dość tłuste, a co za tym idzie mogą powodować przyrost tkanki tłuszczowej. Jednak okazuje się, że orzechy nerkowca są jednymi z mniej kalorycznych, a dodatkowo udowodnione zostało ich działanie, które powoduje uczucie sytości. Naukowcy przekonują, że wystarczy jedynie garść orzechów dziennie (na przykład nerkowców), aby zminimalizować uczucie głodu oraz warstwę tłuszczu w okolicach naszego brzucha. Orzechy podnoszą bowiem poziom serotoniny w organizmie, która nie tylko zmniejsza apetyt, ale także znacząco poprawia nastrój. Poza tym orzechy nerkowca zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają szybszej utracie wagi.

Masło z nerkowców to także bardzo dobry dodatek do domowych kremów kanapkowych czy koktajli. Zmiksuj jednego banana, pół awokado, dodaj łyżkę naturalnego kakao i taką samą ilość masła z nerkowców. I już gotowe!! Wyjątkowe w smaku masło jest świetną przekąską odpowiednią zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Orzechy nerkowca to także bardzo dobra przekąska dla osób cierpiących na cukrzycę czy też dziedzicznie narażonych na insulinooporność. Wyciąg z orzechów nerkowca odpowiednio stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki naszych mięśni oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Korzystnie wpływa na profil lipidowy oraz ogólną kondycję naczyń krwionośnych właśnie dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce są także bardzo bogate w potas stabilizujący ciśnienie krwi, magnez rozszerzający tętnice oraz witaminę K, która zapobiega zakrzepom.

Orzechy nerkowca występują w kuchni indyjskiej, która jest przecież uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Często występują z kolendrą, krewetkami czy kokosem. Na uroczystości z okazji różnorakich hinduskich świąt, nerkowce drobno mieli się, a następnie łączy z roztopionym masłem i syropem cukrowym, uzyskując w ten sposób smaczny deser o nazwie barfi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *