Miód na moje gardło – o kojących właściwościach miodu

Spread the love

Natura wyposażyła nas w wiele składników, dzięki którym możemy zadbać o dobrą kondycję organizmu, a nawet wrócić do zdrowia. Jednym z nich jest miód, który posiada wszechstronne właściwości. Jego walory lecznicze znajdują m.in. zastosowanie w terapii infekcji górnych dróg oddechowych.

Wielu z nas miód kojarzy się przede wszystkim ze słodkim dodatkiem do codziennych potraw. Jednak ten smakołyk ma dużo szersze kompetencje niż tylko rozpieszczanie kubków smakowych. Prozdrowotne właściwości miodu mogą łagodzić wiele dolegliwości, w tym także gardłowych komplikacji.

Miód jest skarbnicą substancji, którym przypisuje się właściwości przeciwzapalne. Należą do nich nadtlenek wodoru i enzymy: lizozym, apidycyna oraz inhibina. W jego składzie znajdziemy też pierwiastki takie jak: chlor, potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan, wapń oraz kobalt, a także pakiet witamin: A, C oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6 i B12. Badania potwierdziły występowanie w miodzie kwasu foliowego, biotyny i kwasu pantotenowego. Co istotne, miód jest również dobrym źródłem cukrów redukujących – fruktozy, glukozy i sacharozy.

Skoro już wiem, jakie składniki wchodzą w skład miodu, sprawdźmy, jakie to ma przełożenie na praktykę i nasze zdrowie. Miód oczyszcza organizm i łagodzi szkodliwe skutki, które wywołują używki (herbata, kawa, tytoń, alkohol). Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Łagodzi również dolegliwości układu pokarmowego i może być stosowany pomocniczo przy biegunkach, w razie problemów z trawieniem, zaparciami, chorobie wrzodowej żołądka i zapaleniu jelit. Miód może także pomóc w razie komplikacji z układem krwionośnym – poprawia krążenie, obniża ciśnienie i może być podawany pomocniczo w razie choroby wieńcowej, miażdżycy czy nerwicy naczyniowej serca.

„Złoto w płynie” działa także kojąco na układ nerwowy. Łagodzi stres, jest stosowane w razie problemów ze snem, nadpobudliwością czy wyczerpaniem nerwowym. Kolejnym walorem miodu jest jego moczopędne działanie, przez co wykorzystuje się go w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Nie możemy zapominać również o dermatologicznych właściwościach opisywanej substancji. Miód usprawnia gojenie ran, oparzeń, odmrożeń i owrzodzeń.

Arcyważną rolą miodu jest wzmacnianie układu odpornościowego. Profilaktycznie zaleca się jego aplikowanie w okresie podwyższonego ryzyka zachorowań na przeziębienie, a także rekomenduje przy leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła lub zatok. W razie problemów z górnymi drogami oddechowymi miód można aplikować głównie na dwa sposoby. Pierwszym jest rozpuszczenie łyżeczki naturalnego miodu w szklance wody. Należy pamiętać, by nie rozcieńczać go w gorących napojach, gdyż miód w temperaturze powyżej 40 st. Celsjusza traci część swoich wartości terapeutycznych. Inną metodą jest sięgnięcie po suplementy diety zawierające miód. Jednym z nich jest Gardimax Tymianek z Podbiałem. To kompozycja ponad 20 ziołowych substancji z dodatkiem miodu zamknięta w formie pastylek do ssania. Preparat świetnie sprawdzi się w razie zapalenia gardła, chrypki lub konieczności nawilżenia błony śluzowej gardła wysuszonej przez działanie klimatyzatorów, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do miodu w postaci naturalnej.

Wybierając miód warto pamiętać, że do dyspozycji mamy kilka jego rodzajów. Różnica wynika z gatunku roślin, z których nektaru został wykonany. Każdy typ ma inny smak, ale też nieco inne właściwości. Najczęściej spotykanymi odmianami miodu są: gryczany, lipowy, spadziowy, wrzosowy, akacjowy i wielokwiatowy.

Jedno przemyślenie nt. „Miód na moje gardło – o kojących właściwościach miodu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*