Nieprzyjemne dolegliwości nie zawsze są widoczne na pierwszy rzut oka – afty to doskonały przykład problemu niewielkich rozmiarów, który potrafi skutecznie uprzykrzyć nam życie. Skąd tak naprawdę się biorą, jak możemy ukrócić ich żywot i uchronić się przed wystąpieniem kolejnych?
Przyczyny powstawania aft
Powstające w przedsionku jamy ustnej i na języku afty to problem, z którym raz na jakiś czas zmaga się średnio co trzeci człowiek. Niewielkich rozmiarów owrzodzenia powodują ból i pieczenie wywoływane nawet przez pozornie neutralne czynniki. Skąd biorą się nieprzyjemne afty? Przyczyn może być bardzo wiele – spadek odporności, stres, zmęczenie czy niewłaściwa dieta z pewnością podnoszą ryzyko ich wystąpienia. U kobiet często występują wraz z początkiem cyklu miesiączkowego. Występowanie aft to także predyspozycja przenoszona przez rodziców, dlatego niektórzy z nas są na nie narażeni w znacznie większym stopniu. Jednak niezależnie od tego, jak często i z jakiego powodu powstają afty, zawsze zależy nam na ich jak najszybszym wyeliminowaniu – na szczęście jest na to kilka sposobów.
Sprawdzone sposoby na afty
Wystąpienie afty wiąże się z bólem, który nie tylko utrudnia nam umycie zębów i spożywanie potraw, ale także przypomina o sobie wielokrotnie w ciągu dnia. Kiedy tylko zaobserwujemy u siebie takie objawy, powinniśmy niezwłocznie zastosować jedną ze sprawdzonych metod. Czy to olejek cytrynowy stosowany do masażu twarzy, czy też płukanki z szałwii lub liści malin – z pewnością warto zacząć od naturalnych sposobów. Na afty przydadzą się także preparaty łagodzące ból i przyspieszające gojenie – przynoszą natychmiastową ulgę, a stosowane regularnie pomagają szybciej uporać się z problemem. Wyeliminowanie aft wspomaga także odpowiednia dieta, niepodrażniająca szczególnie wrażliwych punktów jamy ustnej. Na liście zalecanych produktów znalazły się między innymi mleko czy lody oraz jogurt, który wykazuje działanie podobne do środków na afty. Walcząc z ich obecnością należy natomiast wystrzegać się cytrusów i wszelkich ostrych potraw – mogą one jedynie zaostrzyć problem. Warto wiedzieć, że występowanie aft wiąże się bezpośrednio z niedoborem cynku, kwasu foliowego, żelaza i witaminy B12 – dlatego należy wówczas zadbać o ich suplementację.