Ashwaganda to nic innego jak żeń-szeń indyjski, czyli regionalna odmiana bardzo popularnej rośliny wykorzystywanej do tworzenia wielu suplementów diety. W Polsce zdobyła popularność głównie dzięki zwiększonemu zainteresowaniu medycyną ajurwedyjską. Co istotne, roślina zawiera cenne składniki, które mogą mieć ogromny wpływ na poprawę funkcjonowania organizmu.
Jak wykorzystywana jest ashwagandha?
O ile w Polsce żeń-szeń indyjski jest wykorzystywany właściwie od niedawna, w medycynie ajurwedyjskiej jest znany od stuleci. Stosowany był w leczeniu różnych schorzeń, w tym nawet artretyzmu czy gruźlicy. Obecnie jednak ashwagandha jest wykorzystywana w innych celach. Jeśli chodzi o to, jakie są składniki rośliny, to największą rolę odgrywają witanolidy oraz glikowitanolidy. Jeśli chodzi o witanolidy, to wykazują one przede wszystkim silne działanie antybakteryjne. Z kolei glikowitanolidy wspomagają proces budowy odporności organizmu. Tym samym ashwaganda wpływa pozytywnie na poprawę ogólnej kondycji – zarówno tej fizycznej jak i psychicznej. Zalecana jest nie tylko osobom, które cierpią na przewlekłe zmęczenie, ale także tym, którzy chcą poprawić swoją wydolność umysłową lub na co dzień muszą zachowywać wysoki poziom koncentracji, a ich wysiłek intelektualny mocno nadszarpuje ich siły.
Co ciekawe, ashwaganda może okazać się skuteczna także w wypadku osób, które zmagają się ze zwyrodnieniami stawów oraz zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Preparaty zawierające ashwagandhę mogą w takim przypadku działać wspomagająco w prowadzonej terapii.
W jakiej formie występuje?
Żeń-szeń indyjski można przyjmować zarówno w postaci herbaty ziołowej jak i suplementów diety w formie tabletek. Ashwagandhę można stosować profilaktycznie, nawet jeśli czujemy, że ogólna kondycja naszego organizmu jest całkiem dobra. Żeń-szeń indyjski nie powinien być jednak przyjmowany przez kobiety w ciąży i osoby które jednocześnie zażywają leki nasenne lub uspokajające.