Celiakia lub choroba trzewna – dlaczego tyle się o niej mówi?

Spread the love

Każdy, kto chce cieszyć się dobrym zdrowiem, chętnie czyta artykuły, w których może znaleźć informacje o zdrowiu oraz różnego rodzaju chorobach. Śledząc portale zajmujące się tematyką zdrowia czy też przeglądając artykuły, często możemy natknąć się na informacje o celiakii czyli chorobie trzewnej. Dlaczego tak wiele się o niej mówi? Co warto o niej wiedzieć?

Czym jest celiakia?

Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, która objawia się trwałą nietolerancją pokarmową. Osoby, które na nią cierpią, nie mogą spożywać produktów, które zawierają w swoim składzie gluten. Celiakia nie zawsze daje się prawidłowo zdiagnozować z powodu zróżnicowanych objawów, które często nie są nasilone. Szacuje się, że na chorobę tą choruje około 3% populacji.

Jak się objawia choroba trzewna?

Choroba trzewna może dawać wiele różnorodnych objawów. W przypadku dzieci są to najczęściej wymioty, biegunki, słabe przybieranie na wadze. Osoby dorosłe skarżą się na uczucie zmęczenia, przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, nagłe ubytki masy ciała, nudności i wymioty. Bardzo często zdarza się tak, że osoby cierpiące na to schorzenie mają problemy ze skórą, niedokrwistością oraz wahania nastrojów. Choroba ta wyniszcza bowiem cały organizm.

Czy ta choroba stała się “popularna”?

Wydawać by się mogło, że choroba trzewna stała się ostatnio bardzo popularna i choruje na nią bardzo wiele osób. Nic bardziej mylnego. Zwiększona liczba informacji na jej temat to zasługa coraz lepszego jej poznania. Poza tym, bardzo często mylona jest przez pacjentów z nietolerancją glutenu. Sporo osób eliminuje też gluten ze swojej diety, chociaż nie ma ku temu wskazań medycznych.

W jaki sposób diagnozuje się chorobę trzewną?

Jeśli zauważamy u siebie niepokojące objawy, które mogą wskazywać na celiakię, konieczne jest wykonanie badań, które potwierdzą lub wykluczą obecność tej choroby. Badania te polegają na analizie próbki krwi. Analizuje się ją na obecność autoprzeciwciał przeciw endomyzjum i transglutaminazie tkankowej.
Ponieważ celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym coraz częściej wykonuje się również badania genetyczne. Jeśli chcesz wiedzieć na czym polegają przeczytaj więcej: https://diag.pl/pacjent/czy-to-celiakia-choroba-trzewna.

Jak wygląda leczenie celiakii?

Leczenie celiakii nie polega na przyjmowaniu środków farmakologicznych, a jedynie na zmianie diety. Choroba trzewna wymaga wyeliminowania produktów spożywczych, które zawierają w sobie gluten, a więc między innymi:

  • białego pieczywa,
  • niektórych ciast,
  • słodyczy,
  • wielu innych produktów, do których gluten dodawany jest w procesie produkcji.

Na szczęście, w dzisiejszych czasach w sklepach możemy znaleźć sporo produktów, które glutenu nie zawierają, dzięki czemu są bezpieczne.

Podsumowując, rosnąca świadomość dotycząca układu pokarmowego, jego działania oraz czynników, które mogą mu szkodzić sprawia, że coraz więcej osób przestaje lekceważyć niepokojące objawy i zaczyna poszukiwać diagnozy. Stąd też bierze się “popularność” celiakii. To dobry trend, dzięki któremu większa liczba ludzi zaczyna się leczyć oraz dbać o dietę co zaś pozytywnie przekłada się na ich zdrowie i samopoczucie.

3 thoughts on “Celiakia lub choroba trzewna – dlaczego tyle się o niej mówi?”

  1. To poważna choroba, mająca poważne konsekwencje dla całego organizmu. Niestety często zostaje zdiagnozowana zbyt późno, lub w ogóle nie zostaje. Dobrze, że coraz więcej się o niej mówi i jesteśmy bardziej świadomi w tym temacie .

  2. W celiaklii zazwyczaj dobrze tolerowane są jogurty, kefiry,żółte sery. Należy pamiętać aby ograniczyć spożycie tłuszczów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *