Erytrytol – zero słodkich kalorii

Ostatnio w sklepach możemy znaleźć coraz więcej zamienników cukru. Jest to dobra wiadomość dla osób, które z powodów zdrowotnych lub innych nie mogą lub nie chcą spożywać cukru białego. Dla osób, które nie mają na ten temat wiedzy wybór odpowiedniego dla nich zamiennika cukru może okazać się kłopotliwe. Który zamiennik cukru wybrać? W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej grupie substancji słodzących należących do polioli.

Alkohole cukrowe – co to jest?

Alkohole wielowodorowe, inaczej alkohole cukrowe, cukrole lub poliole, to grupa substancji słodzących. Należą do niej, m.in. erytrytol, ksylitol i mannitol.

Czym różnią się od tradycyjnego cukru? Czy są bezpieczne dla zdrowia? Jak ich używać? Na te pytania odpowiemy w poniższym tekście.

Alkohole cukrowe

Alkohole cukrowe, inaczej alkohole wielowodorowe, budową przypominają cząsteczkę alkoholu, ale zawierają więcej grup hydroksylowych -OH. Są dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym i przynoszą wiele korzyści.

Metabolizm polioli

Metabolizm polioli i cukru przebiega zupełnie inaczej i to już od momentu obecności w jamie ustnej. Poliole charakteryzuje wolna wchłanialność przez organizm, dzięki czemu nie wywołują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, brak całkowitej absorpcji i prawie całkowite wydalanie.

Mannitol i ksylitol, w przeciwieństwie do erytrytolu, nie są wchłaniane w jelicie cienkim. Dwa pierwsze przy nadmiernym spożyciu mogą powodować bóle brzucha, nudności czy biegunkę. Dzieje się tak jedynie przy zbyt dużym jednorazowym spożyciu (25g – 35g).

Alkohole cukrowe – co to jest?

Erytrytol

Erytrytol, E968, uzyskiwany w procesie fermentacji glicerolu, jest coraz chętniej używanym słodzikiem ze względu na blisko zerową kaloryczność i zerowy indeks glikemiczny. Jest bezpieczny i może być stosowany przez diabetyków, osoby z insulinoopornością, kandydozą oraz osoby na diecie redukcyjnej. Naturalnie występuje w niektórych owocach oraz produktach fermentowanych (np. wino, sos sojowy). Na skalę przemysłową powstaje w procesie fermentacji glicerolu przez niektóre bakterie drożdży.

Ksylitol

Ksylitol nazywany inaczej cukrem brzozowym oryginalnie pozyskiwany jest z kory brzozy. Z powodu coraz większego zapotrzebowania na ksylitol obecnie pozyskuje się go również z kukurydzy. Jest niskokaloryczny i ma indeks glikemiczny równy 8. Nie ulega fermentacji i tym samym nie powodują próchnicy. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne.

Mannitol

Mannitol, który możemy znaleźć pod symbolem E421, otrzymuje się w trakcie reakcji polegającej na przyłączeniu wodoru do danego związku chemicznego (np. sacharozy). Naturalnie występuje w roślinach (np. wodorostach).

Erytrytol – zastosowanie w kuchni

Erytrytol stosuje się tak samo jak tradycyjny cukier. Służy do słodzenia napojów, wypieków, deserów. Nadaje się doskonale do przetworów owocowych i owocowo-warzywnych. Słodziku można używać także do przygotowania bezy czy lukru. Ciekawe przepisy na dania z użyciem erytrytolu można znaleźć na cosdlazdrowia.pl.

Erytrytol – gdzie go kupić?

Erytrytol można kupić w sklepach internetowych, np. cosdlazdrowia.pl, w sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych supermarketach.

Alkohole wielowodorowe – inne zastosowania

Alkohole cukrowe stosuje się w medycynie jako stabilizatory szczepionek i roztworów oraz w lekach dla diabetyków. W przemyśle spożywczym, oprócz funkcji słodzików, wykorzystywane są również jako stabilizatory.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *