Białaczka to grupa nowotworów wynikających z patologii w układzie krwiotwórczym, którą leczy się zwykle za pomocą chemioterapii. Co istotne, niezwykle ważnym elementem na każdym etapie choroby jest dieta przy nowotworze złośliwym. Jaką dietę należy stosować przy białaczce?
Białaczka to choroba nowotworowa układu krwiotwórczego polegająca na namnażaniu się nieprawidłowych komórek w szpiku kostnym. Gdy nieprawidłowe komórki – zarówno dojrzałe, jak i młodsze – krążą po organizmie, niszczą zdrowe komórki i atakują organy – m.in. wątrobę, węzły chłonne, nerki czy śledzionę.
Choroba może dotknąć każdego niezależnie od płci, wieku i stanu zdrowia. Choć nie wiadomo co dokładnie wywołuje białaczkę, wśród przyczyn rozrostu białaczkowego wymienia się m.in. obciążenia genetyczne, infekcje wirusowe (np. wirusami HTLV), nieprawidłową pracę układu odpornościowego oraz czynniki chemiczne, fizyczne i biologiczne takie jak stałe przebywanie w pobliżu niebezpiecznych substancji czy ekspozycję na promieniowanie.
W trakcie leczenia białaczki choremu podaje się środki farmakologiczne, które mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie innych narządów. Chemioterapia bywa uciążliwa i może powodować szereg skutków ubocznych. Niezwykle ważna jest w tym czasie odpowiednia dieta. Co należy jeść, a czego unikać w czasie chorowania na białaczkę?
Co zawiera dieta optymalna przy białaczce?
To, jaką dietę przy białaczce będzie stosował pacjent, zależy od tego jak silnie będzie odczuwał skutki uboczne terapii. W przypadku, gdy pacjent dobrze znosi chemioterapię, jego dieta nie musi odbiegać zbytnio od zwykłej, zdrowej diety bogatej w witaminy, minerały i antyoksydanty.
Dieta taka powinna zawierać przede wszystkim warzywa takie jak marchew, cebula, czosnek, pomidory i ich przetwory, brukselka, wszelkiego rodzaju kapusta i brokuły. Równie ważne są w diecie owoce. Szczególnie warto jeść jabłka, jagody, maliny, poziomki, borówki i żurawinę.
Dieta osoby chorej na białaczkę powinna także zawierać wartościowe tłuszcze wielonienasycone, które można znaleźć m.in. w oliwie z oliwek, awokado, tłustych rybach i orzechach. Więcej informacji o diecie przy nowotworach znajdziesz na stronie https://www.dkms.pl/pl/zywienie
Istnieje także szereg produktów, których należy unikać. Zakazane jest spożywanie surowego mięsa np. w postaci tatara czy sushi, żywności przetworzonej typu fast food, potraw wędzonych, smażonych, a także produktów z konserwantami chemicznymi i gotowych wyrobów cukierniczych zawierających margaryny. Wykluczyć należy również z diety słodkie napoje i nadmiar alkoholu.