Jod i jego właściwości na organizm

[REKLAMA]

Jod jest jednym z najważniejszych pierwiastków, które są odpowiedzialne za prawidłowe działanie organizmu. Zarówno nadmiar, jak i niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia. Jak zatem powinno się dawkować jod aktywny? I jak dokładnie wpływa na organizm?

Czym jest jod?

Jod jest pierwiastkiem, który naturalnie możemy spotkać w niektórych produktach spożywczych, przede wszystkim w soli. Jest także niezbędnym składnikiem hormonów tarczycy tyroksyny i trójjodotyroniny. Te z kolei są istotne w przypadku reakcji biochemicznych (np. syntezie białek i aktywności enzymatycznej). Są szczególnie ważne w przypadku rozwoju ośrodka układu nerwowego i szkieletu płodów i niemowląt.

Jakie właściwości ma jod?

Właśnie jod aktywny może przynosić nam wiele korzyści zdrowotnych, jak:

  • Poprawa zdolności poznawczych
  • Ochrona tarczycy przed wolnymi rodnikami
  • Regulacja hormonów
  • Poprawa metabolizmu
  • Chroni przed patogenami
  • Ma działanie antynowotworowe
  • Poprawia poziom energii

Warto zatem dbać o prawidłowy poziom jodu w organizmie.

Jakie są źródła jodu?

Wśród źródeł najczęściej wymienia się wodę pitna. Jednak aktywny jod w niej zawarty zaspokaja jedynie 10% zapotrzebowania dziennego. Pierwiastek możemy jednak przyjmować też przez skórę i układ oddechowy, ale jest to jedynie istotne, gdy żyjemy w terenach nadmorskich.

Poza tym znajdziemy go w:

  • Rybach morskich
  • Owocach morze
  • Algach
  • Roślinach z terenów nadmorskich

W mniejszej ilości znajdziemy go w owocach, warzywach, zbożach. Wiele zależy od tego, w jakim stopniu pierwiastek występuje w wodzie i glebie.

Jak dawkować jod?

Zależnie do wieku powinno przyjmować się inną dawkę jodu.

  • Niemowlęta – 110 µg
  • Dzieci do 1 roku życia – 130 µg
  • Dzieci do 6 roku życia – 90 µg
  • Dzieci do 9 roku życia – 100 µg
  • Dzieci do 12 roku życia – 120 µg
  • Młodzież do 18 roku życia i dorośli – 150 µg
  • Kobiety w ciąży – 220 µg
  • Kobiety w trakcie laktacji – 290 µg

Warto też codziennie dodawać do swojej diety aktywny jod, który pozwoli na uzupełnienie składników w organizmie.

Jod w Polsce

Jod jest ważnym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w zabraknąć w naszym organizmie. Polska znajduje się w obszarze, gdzie niedobór jodu jest łagodny u umiarkowany. Jednak można się tutaj spotkać z obligatoryjnym jodowaniem soli kuchennej w ilości 10-30 mg KL/kg.

Dodatkowo ważne jest jodowanie odżywek dla niemowląt oraz suplementów diety, z których korzystają kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Warto zatem zadbać o odpowiednią ilość pierwiastku we własnym organizmie. Dzięki czemu będziemy cieszyć się o wiele lepszym zdrowiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *