Trenujesz? Poznaj L argininę!

Spread the love

Coraz częściej mówi się o I argininie, aminokwasie, spełniającym w organizmie kilka ważnych funkcji. Szczególnie I arginina znana jest osobom, które uprawiają sport – biegają, chodzą na siłownię, trenują sporty walki i inne, wymagające sporo wysiłku dyscypliny.

Właściwości argininy

Związek ten odpowiada przede wszystkim za produkcję tlenku azotu, wpływającego za rozszczelnienie światła naczyń krwionośnych i transport składników odżywczych do mięśni. Kolejny związek produkowany przez I argininę to agmatyna, dzięki której powstaje impuls siłowy, oddziaływający na tkankę mięśniową. Nie można także zapomnieć o poliamidach, będących elementem syntezy białek w mięśniach. Te trzy związki są bardzo pomocne dla organizmu podczas wzmożonego wysiłku, ale to oczywiście nie wszystkie zalety I argininy. Dzięki niej szybciej się goją rany, opóźnione zostają procesy starzenia, a praca nerek zostaje usprawniona. I Arginina może być także stosowana podczas detoksu, ponieważ pomaga pozbyć się z organizmu toksyn. Związek ten bierze też udział w syntezie hormonu wzrostu oraz insuliny. Co więcej, używany jest w stomatologii przy leczeniu nadwrażliwych zębów.

Gdzie szukać I argininy?

Syntezowana jest w nerkach oraz jelicie cienkim natomiast powstaje w wątrobie wyniku przemian cyklu mocznikowego, oraz w procesach rozpadu białek w komórkach. I Arginina jest aminokwasem egzogennym, co znaczy, że organizm może wytwarzać ją sam. Niestety, wraz z upływem lat, produkcja I argininy spada i nie jest już utrzymywana na stałym poziomie.

Gdzie można ją znaleźć?

W czerwonym mięsiwie, np. wieprzowinie i wołowinie, ale też w nabiale. Nie brakuje jej także w tłustych rybach jak w halibucie, łososiu czy Tuńczyku. Obfitują w nią także orzechy – laskowe, włoskie, nerkowca, ziemne czy arachidowe oraz produkty pełnoziarniste. Warto wzbogacić swój jadłospis także w pestki słonecznika, soję, mak, soczewicę czy szpinak. W nich także zawarta jest L arginina.

Jeśli zaczyna brakować I aringiny

Kiedy dojdzie do niedoboru I argininy (co dzieje się bardzo rzadko), wtedy mogą wystąpić problemy z metabolizmem tłuszczów w wątrobie oraz z wydzielaniem insuliny. Występuje też możliwość wystąpienia nieprawidłowości ze strony układu krwionośnego oraz stawowo-mięśniowego.

Preparaty z apteki

Można też sięgnąć po I argininę w formie proszku lub tabletek, wzbogaconą o witaminy i minerały. Dorosły i zdrowy człowiek nie musi suplementować I argininy, chyba że trenuje, nie tylko wyczynowo, ale też rekreacyjnie. Wtedy warto dowiedzieć się troszkę więcej o jej wpływie na funkcjonowanie mięśni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *