Zgaga – co warto wiedzieć?

[REKLAMA]

Zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, o bardzo charakterystycznych objawach. Często zwiastuje ona jakąś chorobę. O wystąpieniu refluksu świadczy bardzo nieprzyjemne pieczenie w okolicach mostka i przełyku. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat zgagi i tym jak z nią walczyć.

Czym jest zgaga? Jakie są jej objawy?

Zgagę ciężko pomylić z innym schorzeniem. Polega ona na cofaniu się soku żołądkowego do przełyku, które wywołuje objawy związane z pieczeniem i dyskomfortem w okolicach mostka. Może jej towarzyszyć pieczenie lub kłucie. Najczęściej jest ona odczuwalna w nocy, ponieważ po położeniu się do łóżka sok żołądkowy łatwiej się cofa. 

Bardzo często dodatkowymi objawami refluksu jest promieniujący ból „schodzący” w dół do nadbrzusza, bóle gardła, szyi, krtani, głowy, a także intensywne ataki kaszlu. W niektórych przypadkach refluks może się pojawić po zjedzeniu konkretnych posiłków, dlatego tak ważna jest dieta, gdy ma się zgagę.

Co robić, żeby pozbyć się zgagi? Co jeść?

Głównym sposobem na to, żeby się jej pozbyć, jest wdrożenie właściwej diety. Warto jednak zaznaczyć, że nie zawsze jest to takie łatwe, ponieważ to, co jednej osobie pomaga, innej może zaszkodzić. 

Przy wystąpieniu zgagi warto sięgać po pieczywo jasne, drobnoziarniste. Warto także sięgnąć po mleko lub kefir. Kolejną kwestią są oleje roślinne oraz margaryna. Osoby cierpiące na refluks mogą także sięgać po jajka gotowane na miękko lub jajecznicę. Dobrym rozwiązaniem będą też chude wędliny i delikatne mięso typu: drób, cielęcina czy wołowina. Można też sięgać po mniej tłuste ryby. W diecie osób cierpiących na refluks świetnie sprawdzą się także warzywa korzenne, szpinak, dynia, pomidory czy ogórki. Warto także pić wodę niegazowaną, która jest bogata w sole wapniowe. Dieta, gdy ma się zgagę, ma bardzo duże znaczenie. 

Jakie są przyczyny zgagi?

Jak wspomniano wcześniej, na pojawienie zgagi duży wpływ ma dieta. Jednak nie jest to jedyna przyczyna. Czasem sok żołądkowy cofa się także w wyniku niewydolności dolnego zwieracza przełyku. Jeśli mięsień ten nie pracuje prawidłowo, to treści żołądka są przesyłane wstecz do przełyku. Symptom ten zwykle jest wynikiem choroby refleksowej lub  przepukliny rozwodu przełykowego. 

Warto zaznaczyć, że osoby narażone na tę dolegliwość, powinny pamiętać, że dokuczliwe objawy występują po spożyciu takich pokarmów jak: kawa, coca – cola, słodkie napoje gazowane, orzeszki ziemne, czekolada, potrawy bardzo tłuste i ostre. 

Warto także wspomnieć o tym, że zgaga bardzo często pojawia się w ciąży. Kobiety będące w „stanie błogosławionym” bardzo często borykają się z takim problemem zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze, gdy w organizmie rozpoczyna się produkcja relaksyny, która rozluźnia mięśnie gładkie. 

Inne metody na pozbycie się dolegliwości

Oprócz zmiany diety należy także wybrać się na krótkie spacery, które uniemożliwiają cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Przydatne mogą się także okazać leki dostępne bez recepty. Są one bezpieczne i bardzo skuteczne. Jednak jeśli objawy się przeciągają, należy udać się na wizytę u specjalisty. 

Podczas wystąpienia dolegliwości zgagi warto zastanowić się jakie produkty spożywamy i jakich powinniśmy zacząć unikać. Jeżeli wyeliminowanie konkretnych produktów nie pomoże, należy skontaktować się z lekarzem lub zacząć przyjmować leki na zgagę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *