Jaka jest najlepsza kawa ziarnista

Jakość ziaren a smak kawy

Kawa obok herbaty jest bodaj najbardziej popularnym napojem na świecie, przewyższając pod tym względem m.in. piwo. Wielu ludzi nie potrafi wręcz rozpoczynać dnia bez przysłowiowej małej czarnej, która służy do ostatecznego odegnania resztek snu i dodania energii do podjęcia codziennych działań. Jednocześnie ciągle jeszcze zdarzają się przy tym kawosze nieprzywiązujący zbytniej wagi do jakości kawy, kupujący pierwszą z brzegu kawę w proszku i skazujący się na picie zwykłej zalewajki. Tymczasem jakość kawy ma ogromne znaczenie, także pod względem zawartości w niej pożądanej kofeiny.

Kawa w proszku a kawa w ziarnach

W handlu dostępne są kawy zmielone, czyli w proszku oraz kawy w ziarnach. Najlepsze kawy ziarniste są przy tym nieco droższe do oferowanych powszechnie, ale to właśnie takiego rodzaju kawy używane są przez najlepszych baristów. Jeszcze do niedawna w naszym kraju kawa na mieście wszędzie smakowała podobnie i z wytrawnym napojem miała niewiele wspólnego. Wraz z powszechnym pojawieniem się kawiarek oraz ekspresów do kawy, w tym nowoczesnych ekspresów kolbowych sytuacja uległa diametralnej zmianie. Obecnie napicie się w lokalu idealnej kawy nie graniczy już z cudem, a wręcz przeciwnie, staje się wysoce pożądaną codziennością. Nie może więc dziwić fakt, że w lokalach o najszerszych asortymentach pod względem oferowania różnego typu parzonych kaw używane są tylko ziarna najwyższej jakości.

W tego typu miejscach używanie do parzenia kaw w proszku, które siłą rzeczy tracą z każdym dniem na aromacie nawet pomimo przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach obecnie jest nie do pomyślenia. Nawet w prywatnych pieleszach ekspresy do kawy używane są codziennie i dosyć powszechnie, a dla uzyskania wysokiej jakości napoju z ekspresu niezbędna jest najlepsza kawa ziarnista.

Różne stopnie palenia kaw

Ranking kaw ziarnistych oczywiście występuje, ale trzeba brać pod uwagę fakt, że kawa jest palona przynajmniej na cztery różne sposoby. Kawa bywa palona jasno, średnio, średnio ciemno albo ciemno i nie każdy rodzaj palenia służy do danego rodzaju parzenia kawowego napoju. Przykładowe cappuccino powinno być przygotowywane z dedykowanych ziaren kawy i w tym wypadku najlepsze ziarna będą pochodzić z Brazylii albo z Kuby. Jednocześnie wraz z wynalezieniem ekspresu ciśnieniowego, czyli od ok. połowy XX wieku palarnie kaw zaczęły dostarczać odpowiednio wypalanych, wręcz dedykowanych ziaren kawy do ekspresu. Urządzenie zaś stało się motorem do uzyskiwania wysoce esencjonalnych kaw, a także do dziś pozwala baristom na niezliczoną ilość wariacji z parzeniem kawy.

Wyższość kawy w ziarnach, które zostają zmielone na chwilę przed zaparzeniem kawy nie jest przez nikogo kwestionowana. Owszem można wypić kawę na szybko tylko w celu dostarczenia organizmowi kofeiny i do takiego celu nadaje się gotowa kawa zmielona, ale żeby móc w pełni delektować się latte, cappuccino, mocha, czy espresso należy koniecznie zastosować kawę w ziarnach i najlepiej wysokiej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.