Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki

Kmin czarny, kminek egejski, czarnucha, kolendra siewna to inne określenia czarnuszki, stosowane zamiennie jako poprawne nazewnictwo rośliny, charakteryzującej się niebieskimi lub białymi kwiatami, docenianej jednak przede wszystkim za niezwykłe właściwości jej nasion. Nasiona czarnuszki są niewielkie, o zabarwieniu czarnym. Roślina naturalnie rośnie na terenie Azji zachodniej, a także Europy południowo – wschodniej. Czarnuszka wykorzystywana jest w kosmetologii, medycynie naturalnej, a także w gastronomii.

Co daje stosowanie oleju z czarnuszki?

Według informacji podanych na stronie https://www.izdrowiej.pl/olej-z-czarnuszki olej z czarnuszki, pozyskiwany z nasion ma barwę miodową lub ciemnobrązową. Znany był już w starożytnym Egipcie, stąd jego dzisiejsze określenie: złoto Faraonów. Produkt wykorzystywany był przez władców starożytnego Egiptu przy zmianach skórnych jako środek, zwalczający dolegliwości żołądkowe, a dziś także przy wrzodach żołądka. Jego gorzki, korzenny smak jest bardzo charakterystyczny. Skład oleju z czarnuszki to niezwykłe bogactwo cennych składników odżywczych, jednak wśród nich na szczególną uwagę zasługuje olejek eteryczny, który powstał m. in. z tymochinonu – najbardziej docenianego przez znawców. Olej, składający się w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera wiele witamin i minerałów.

Olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii, zwłaszcza kataru siennego, nie powodując efektów ubocznych. Często stosowany jest również przy infekcjach górnych dróg oddechowych, wpływając na rozszerzanie się oskrzeli oraz łatwość odksztuszania rozrzedzonej wydzieliny. Stosowany jest ponadto przy schorzeniach układu pokarmowego, jak np. refluksie. Hamuje rozwój bakterii, w tym Helicobacter Pyroli, odpowiedzialnej za rozwój choroby wrzodowej w układzie pokarmowym. Olej z czarnuszki posiada ponadto właściwości usprawniające pracę wątroby. Wspomaga odporność oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu

Czy zastosowanie oleju z czarnuszki to moda, która szybko przeminie?

W medycynie naturalnej często pojawiają się specyfiki, które stają się modne jako alternatywne źródło cennych wartości, wspomagające ludzki organizm w walce z wieloma schorzeniami. Z olejem z czarnuszki nie będzie tak samo. Specyfik znany jest od starożytności i ceniony za swoje wszechstronne właściwości oraz skuteczność. Z tego względu stosowanie oleju z czarnuszki nie wyjdzie z mody nawet wtedy, gdy pojawią się kolejne, modne, naturalne preparaty, skuteczne bez ryzyka obciążeń, jakie często związane jest ze stosowaniem medykamentów. Według specjalistów ze sklepu iZdrowiej oferującego naturalny olej z nasion czarnuszki, przy użyciu oleju należy pamiętać o jego prawidłowym dawkowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *