Bezprecedensowy przegląd naukowy dotyczący bezpieczeństwa kofeiny potwierdza, że picie do czterech filiżanek kawy dziennie, czyli około 400 miligramów kofeiny, „nie wiąże się z jawnymi, niekorzystnymi skutkami” u zdrowych osób dorosłych. (Według raportu, kobiety w ciąży i nieletni powinni ograniczyć spożycie poniżej tej ilości). [1] Przegląd został przeprowadzony przez International Life Sciences Institute (ILSI) i jest najobszerniejszym tego typu badaniem do tej pory. Naukowcy przeanalizowali dane z ponad 700 niezależnych badań związanych z różnymi skutkami kofeiny dla zdrowia ludzkiego.
Bezprecedensowy przegląd naukowy dotyczący bezpieczeństwa kofeiny potwierdza, że picie do czterech filiżanek kawy dziennie, czyli około 400 miligramów kofeiny, „nie wiąże się z jawnymi, niekorzystnymi skutkami” u zdrowych osób dorosłych. (Według raportu, kobiety w ciąży i nieletni powinni ograniczyć spożycie poniżej tej ilości). [1]
Przegląd został przeprowadzony przez International Life Sciences Institute (ILSI) i jest najobszerniejszym tego typu badaniem do tej pory. Naukowcy przeanalizowali dane z ponad 700 niezależnych badań związanych z różnymi skutkami kofeiny dla zdrowia ludzkiego.
Ważne jest, aby pamiętać, że ilość 400 miligramów jest „wytyczną”. Tolerancja kofeiny (znanej technicznie jako 1,3,7-trimetyloksantyna) jest bardzo zmienna i zależy od wielu czynników, od metabolizmu po dziedziczność. Na szczęście nasze ciała mogą samodzielnie regulować spożycie, wysyłając sygnały do mózgu, gdy nadejdzie czas na odstawienie kofeiny.
Poziom kofeiny a picie kawy
Po pierwsze, należy pamiętać, że poziom kofeiny może różnić się w zależności od napoju, a nawet od ziaren z jednego drzewa kawowego do drugiego. Jednym z mierników jest to, że typowa filiżanka kawy o pojemności 8 uncji zawiera około 100 miligramów kofeiny.
Według badań z 2014 roku, większość Amerykanów spożywa około 165 miligramów kofeiny dziennie. Daje to mniej niż 2 filiżanki kawy – znacznie poniżej 3-5 filiżanek sugerowanych przez amerykańskie wytyczne dietetyczne. Jednak 66% osób pijących kawę twierdzi, że ogranicza jej spożycie ze względu na obawy związane z kofeiną, zgodnie z raportem 2017 National Coffee Drinking Trends.
Czy kawa działa leczniczo na nasz organizm?
Kofeina to oczywiście tylko jeden z aspektów kawy. Picie kawy wiąże się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, od przeciwdziałania chorobom wątroby po wydłużenie życia. W zeszłym roku IARC stwierdziła, że kawa może nawet pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka.
I chociaż wiele pozytywnych efektów kawy jest bezpośrednio związanych z kofeiną, kawa bezkofeinowa zawsze stanowi dodatkową opcję. (Według badań, już sam zapach palonej kawy może zwiększyć energię).
Podsumowanie
Ostatecznie wybór kawy zależy od Ciebie, Twoich indywidualnych upodobań, preferencji i tolerancji. Tylko Ty możesz zdecydować, co jest dla Ciebie odpowiednie, niezależnie od tego, czy wolisz podwójne espresso, czy bezkofeinowe cappuccino. https://cafenado.pl/ Jeśli masz obawy dotyczące spożycia kofeiny, powinieneś słuchać swojego ciała, zapoznać się z wiarygodnymi badaniami i skonsultować się z lekarzem. Oczywiście należy pamiętać, że kawa może nie być jedynym źródłem kofeiny w diecie.
Przypisy:
[1] NCA contributed to the work of ILSI, but did not participate in the work itself, which consisted of reviewing work done previously by other scientists to reach overall conclusions about a body of preexisting research.
Źródła:
https://nationalcoffee.blog/2017/05/04/nervous-about-caffeine-dont-be/
https://cafenado.pl/
Źródło zdjęć: https://www.canva.com/
Artykuł sponsorowany
Przydatny artykuł i dobrze, że uwzględnione źródła