Od kilku lat panuje moda na zdrowe odżywianie, a wraz z nią w wielu domach na stałe zagościły koktajle owocowe. W ciągu dnia czasem trudno sięgać regularnie po porcję warzyw i owoców, choć oczywiście jest to niezbędne dla zdrowia. Prowadzimy jednak szybki tryb życia, więc wszelkie ułatwienia są na wagę złota. Poza tym zdrowe koktajle to atrakcyjniejsza forma podawania owoców – zwłaszcza dzieciom. Mnogość dostępnych przepisów powoduje, że właściwie każdego dnia można przygotować coś innego. Warto też czasami przygotować coś według własnego uznania, łącząc te owoce i dodatki, które smakują nam najbardziej.
Dlaczego warto sięgać po zdrowe koktajle?
Już sam fakt, że są przygotowywane z owoców, które dostarczają mnóstwa cennych składników, powoduje, że warto pić je jak najczęściej. Choć niektórzy wzbraniają się nawet przed owocami, tłumacząc się zawartością fruktozy, warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do np. słodkich przekąsek, wraz z cukrem idą tu witaminy i inne substancje wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Osoby szukające niższej zawartości cukru, mogą wybierać takie owoce jak arbuz czy truskawki. Koktajle owocowe mogą też świetnie orzeźwiać w upalne wakacyjne dni. Ponieważ jednocześnie są sycące, mogą sprawdzić się jako lekkie posiłki. Można je zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy. Ich atrakcyjna forma podania jest też ciekawym sposobem na przemycenie do diety naszych pociech większej ilości owoców.
Jak przygotowywać zdrowe koktajle?
W większości przepisów przewidziane jest wykorzystanie raczej świeżych owoców, choć niekiedy można się wesprzeć tymi mrożonymi lub suszonymi. Te ostatnie sprawdzą się zresztą jako ciekawy dodatek podkreślający smak koktajlu lub dodający mu jakichś szczególnych właściwości. Jeśli wybieramy świeże owoce, warto szukać tych, na które akurat trwa sezon – będą najbardziej wartościowe i smakowite. Do przygotowania domowych koktajli przyda się specjalny mikser z wieczkiem i w formie wygodnego dzbanka o odpowiedniej pojemności.
Koktajl z agrestu, czarnej porzeczki i malin
To propozycja dla tych, którzy chcą wzmocnić swoje naczynia krwionośne, ale też poprawić kondycję włosów i paznokci. Umożliwi to między innymi zawarty w agreście krzem. Zmiksuj ze sobą te składniki:
- 2 garście agrestu
- 1 garść czarnej porzeczki
- 1 garść malin
- 1/2 szklanki wody
Możesz dodać odrobinę miodu, by przełamać kwaśny smak owoców.
Koktajl z bluszczyku kurdybanku
Ten szczególny składnik ma silne działanie przeciwzapalne i wspiera trawienie. Można go podawać nie tylko w koktajlach, ale także wykorzystywać jako dodatek do dań kuchni polskiej. Zmiksuj ze sobą:
- 1 garść liści bluszczyku kurdybanku
- 1 brzoskwinię lub 2 morele
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 wody
Możesz dodać też kwiaty i liście koniczyny.
Koktajl z malinami i pęczakiem
Kasza w koktajlu owocowym? Czemu nie! Maliny są smaczne i kojarzą się z latem, zaś pęczak świetnie się z nimi komponuje. Jest też bogatym źródłem witaminy K, która pomaga wzmocnić naczynia krwionośne i zmniejsza przez to ryzyko wystąpienia żylaków i zakrzepów. Na początek ugotuj 2 łyżki kaszy w wodzie razem z rodzynkami lub żurawiną. Następnie zmiksuj z tymi składnikami:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 jabłko
- 2 garście malin
Owocowe koktajle potrafią być bardzo smaczne i zdrowe. Można wybierać do nich dowolne składniki, aby przypadły do indywidualnego gustu. To świetne wzbogacenie diety o cenne witaminy,a i ich forma sprawia, że można zabrać je ze sobą wszędzie.