Czy catering dietetyczny to dobra opcja dla insulinoopornych? Tak! Pozostawienie kwestii przygotowania odpowiednio zbilansowanych posiłków w rękach ekspertów jest niezwykle ważne. Po dietę IO mogą sięgać nie tylko osoby z insulinoopornością, ale też cukrzycy czy osoby, które po prostu chcą wykluczyć ze swojej diety węglowodany proste.
Dieta przygotowywana przez catering dietetyczny Lekki Kęs charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. W diecie znajdują się 4 posiłki dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacja. Dania są tak skomponowane, aby nie odczuwać głodu między posiłkami oraz nie dopuszczać do spadków poziomu cukru we krwi. Śniadanie zawiera 25-30% dziennej wartości energetycznej, drugie śniadanie około 20%, obiad 30%, a kolacja około 25%.
Każdy posiłek składa się z pełnowartościowego białka w postaci mięsa, jaja, nabiału lub ryb, a także warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych o niskim indeksie glikemicznym oraz zdrowych tłuszczy takich jak oliwa z oliwek, nasiona i orzechy, które obniżają ładunek glikemiczny całego posiłku.
W porównaniu do innych naszych diet, ta charakteryzuje się wyższą zawartością białka i tłuszczu, a niższą zawartością węglowodanów, natomiast cukry proste są zupełnie wykluczone.
Do słodzenia używany jest wyłącznie erytrol, czyli bezkaloryczny zamiennik cukru.
Dieta dostępna jest w następujących wariantach kalorycznych: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal oraz 2000 kcal.
Dieta dla insulinoopornych to jedna z wielu propozycji, które codziennie przygotowuje Lekki Kęs.