Jakie składniki odżywcze potrzebne są dla zdrowych stawów?

Stawy to ruchome połączenia między kośćmi, które pozwalają nam na swobodę ruchu i poruszania się. Każdego dnia narażone są na obciążenia, w związku z czym potrzebują składników odżywczych, które zapewnią odpowiednią elastyczność i wytrzymałość chrząstki stawowej.

Budowa i kondycja stawów

Staw zbudowany jest z torebki stawowej pokrytej od wewnątrz błoną maziową. Na powierzchni błony maziowej znajdują się kosmki, które produkują maź stawową i wydzielają ją do jamy stawowej. Maź stawowa smaruje powierzchnie chrząstek stawowych i dzięki temu zmniejsza tarcie w stawach powstałe podczas wykonywania ruchów. Maź chroni zatem elastyczną strukturę chrząstki stawowej osłaniającą nasady kości połączonych w obrębie stawu. We wnętrzu stawu nie ma naczyń krwionośnych, stąd istnieje trudność w dostarczaniu składników odżywczych bezpośrednio do chrząstki. Główną funkcję pełni tutaj maź stawowa, która bierze udział w odżywianiu chrząstki stawowej w niezbędne składniki odżywcze.

Substancje odżywcze dla stawów

Dla zdrowych stawów bardzo ważne jest dostarczanie substancji, które nie tylko utrzymają je w dobrej kondycji, ale też pomogą w ich odbudowie w przypadku mniejszych uszkodzeń.

1. Białko

Wśród najważniejszych substancji potrzebnych dla zdrowych stawów jest pełnowartościowe białko będące jednym z podstawowych składników budujących chrząstkę stawową. Nasz organizm produkuje białko potrzebne stawom, ale dla lepszego odżywienia stawów powinniśmy włączyć do naszej diety produkty bogate w pełnowartościowe białko szczególnie pochodzenia zwierzęcego , np. chudy nabiał ( twaróg, kefir, mleko). Produkty mleczne są również źródłem wapnia, tak potrzebnego dla utrzymania prawidłowej struktury kości.

Glukozamina

Jest to najważniejszy składnik budujący struktury tkanki chrzęstnej i łącznej, w obrębie których tworzy szkielet dla włókien kolagenu. Uczestniczy w produkcji proteoglikanów zapewniających elastyczność i wytrzymałość stawów. Będąc składnikiem mazi stawowej, glukozamina nie tylko bierze udział w budowie chrząstki stawowej, ale również w jej odżywianiu. Ze względu na zdolność zatrzymywania wody, zapewnia optymalną sprężystość stawów.

Chondroityna

Jest jednym z głównych składników chrząstki stawowej, w której występuje pod postacią siarczanu chondroityny i odgrywa istotną rolę w likwidowaniu tarcia pomiędzy stykającymi się elementami ruchomymi stawu.

2. Kolagen

Kolagen to białko,które jest głównym składnikiem mazi stawowej . Odpowiedni poziom kolagenu w organizmie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie stawów. Jego źródłem mogą być galarety na bazie mięsnej lub wywary z kości lub owoców morza, szczególnie skorupiaków.

3. Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy jest ważnym składnikiem chrząstki i mazi stawowej. Kwas hialuronowy nadaje mazi stawowej potrzebną sprężystość i lepkość dzięki czemu ma ona odpowiednie właściwości smarujące. Wynika to głównie z tego, że cząsteczki kwasu hialuronowego bardzo mocno wiążą wodę co nadaje jej im sprężystość i właściwości poślizgowe. Kwas hialuronowy produkowany w naszym organizmie, ale z wiekiem ubywa go ponieważ jest niszczony przez enzymy.

4. Witaminy.

Duże znaczenie dla stawów ma witamina C, która stymuluje produkcję kolagenu – składnika chrząstki stawowej zapewniającego jej elastyczność i wytrzymałość. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne chroni stawy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, neutralizując je lub ograniczając ich powstawanie. Zapobiega więc stanom zapalnym i opóźnia procesy starzenia, ponadto posiada właściwości regenerujące. Równie silnym przeciwutleniaczem jest także witamina E, która również chroni stawy przed działaniem wolnych rodników i działa przeciwzapalnie.
Ważna dla kondycji stawów jest witamina D, która wspomaga wchłanianie wapnia oraz tonizuje procesy zapalne w organizmie. Wspomaga ją w tym witamina K, która aktywuje białka kierujące wapń do kości, zapobiegając jego odkładaniu w naczyniach krwionośnych. Odpowiednie wzmocnienie kości zapobiega przeciążeniu stawów.

5. Kwasy omega-3

Prawidłowe funkcjonowanie stawów zapewniają również kwasy omega-3. Uczestniczą w produkcji hormonów zmniejszających stany zapalne. W ten sposób chronią stawy przed uszkodzeniami i powstawaniem zwyrodnień towarzyszących chorobom układu ruchu.

Zbilansowana dieta

Źródłem składników odżywczych dla zdrowych stawów jest zbilansowana dieta. Istotne jest jednak, aby zawierała jak największą ilość produktów nie przetworzonych. Czasami jednak dostarczanie wszystkich potrzebnych składników nie jest możliwe, ze względu na porę roku lub stosunkowo niewielkie ich występowanie w produktach : np. tylko w wywarach z kości lub skorupiaków. W takich sytuacjach uzupełnieniem diety może być suplementacja preparatami, takimi jak Doppelherz aktiv Na Stawy MAX (z wysoką dawką glukozaminy z krewetek oceanicznych oraz witaminami C, E, D i K) czy Doppelherz aktiv Na stawy Complex zawierający bogaty kompleks składników budulcowych chrząstki i mazi stawowej oraz witamin i minerałów wspomagających funkcjonowanie stawów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *