Sok z pokrzywy – właściwości i działanie

[REKLAMA]

Stosowany zewnętrznie i wewnętrznie – sok z pokrzywy, posiadający dużo cennych właściwości, jest w stanie poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci. Działa również leczniczo, głównie na układ moczowo-płciowy. Jakie posiada właściwości i na co jest w stanie pomóc?

Sok z pokrzywy – właściwości

W soku z pokrzywy znajdujemy szereg witamin, takich jak A, B2, C, E i K. Ponadto występują w nim flawonoidy, magnez, wapń, krzem i żelazo. Sok z pokrzywy oferuje również obecność garbników i steroli roślinnych.

Sok z pokrzywy nadaje się do zastosowania zewnętrznie oraz wewnętrznie. Sprawdza się zarówno we wspomaganiu leczenia rozmaitych schorzeń, jak i profilaktycznie, by ograniczać ryzyko występowania niektórych z nich.

Jak działa sok z pokrzywy?

Zawartość garbników wpływa na właściwości ściągające. Sterole roślinne są zaś pożądane, ze względu na wspomaganie obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Sok z pokrzywy wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu sprzyja oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn. Zapobiega również występowaniu anemii, także u kobiet będących w ciąży.

Profilaktycznie sok z pokrzywy można stosować, celem uchronienia się przed wrzodami dwunastnicy, jak i w chorobach wątroby. Sprawdza się stosowany w reumatyzmie i osteoporozie. Znany jest z właściwości wspomagających odchudzanie, o ile jego działanie staje się elementem wspierającym założenia dietetyczne – właściwy jadłospis oraz aktywność fizyczną.

Zewnętrzne stosowanie sprzyja poprawie kondycji włosów i skóry. Sok z pokrzywy pomaga w walce z łupieżem oraz przeciwdziała łojotokowi. Ponadto zapobiega wypadaniu włosów. Stosowany bezpośrednio na skórę, pozwala uporać się z przebarwieniami.

Ze względu na zawartość antyoksydantów, kwasów organicznych, białek, jak i alkaloidów, można liczyć na szerokie spektrum działania i poprawę funkcjonowania całego organizmu. Sok z pokrzywy można zakupić gotowy w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością lub aptekach. Możliwe jest także samodzielne jego przygotowanie, korzystając z powszechnie dostępnych przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *