Koktajle same w sobie są bombą witaminową i mogą być jednym z pełnowartościowych posiłków zbilansowanej diety. Szczególnie latem, oprócz zaspokojenia głodu, przyniosą orzeźwienie i ochłodzą zgrzane ciało. A co gdyby dodać im jeszcze więcej witamin? Wtedy stałyby się wręcz uzdrawiające.
Oto kilka przykładów idealnych dodatków do koktajli.
Acerola
Skarbnica witaminy C, wyglądem przypomina wiśnię, choć ma nieco jaśniejszy kolor. Można ją śmiało dodawać do koktajli. Wzmacnia układ odpornościowy oraz ma silne działanie antyseptyczne. W smaku jest nieco kwaskowata, więc dobrze będzie komponować się ze słodkimi owocami.
Jagody goi
Dodane do koktajlu dodadzą nieco chrupkości, co znacznie uprzyjemni spożywanie posiłku. Najczęściej można je kupić w postaci suszonej. Tak jak acerola wzmacniają odporność, ale także układ krążenia, poprawiają stan kości, stawów oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Spirulina
Zielony proszek z alg o nieco rybim smaku, dlatego należy dodawać go do wyrazistych owoców np. do grejpfruta. Przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, usuwa metale ciężkie z organizmu, wspomaga pracę nerek, dodaje energii i również wzmacnia układ immunologiczny.
Nasiona chia
Doskonałe źródło kwasów omega 3 i 6, wapnia a także przeciwutleniaczy. Chia zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, uzupełnia wapń u osób, które nie jedzą nabiału oraz wspiera pracę układu pokarmowego gdyż zawierają dużą ilość błonnika. Nasiona chia mają lekko orzechowy smak. Mogą być dodatkiem do koktajli i sałatek.
Jagody acai
Rosną w kiściach jak winogrono. Mają smak malinowo-jeżynowo-czekoladowy. Dodaje się je do posiłku czy koktajlu aby zadbać o układ krwionośny, a przede wszystkim naczynia. Mają 33 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykłe winogrona, co znacznie spowalnia starzenie się komórek. Jagody acai wzmacniają odporność na stres i zapobiegają chorobom układu pokarmowego.
Guarana
Idealne zastępstwo dla kawy, gdyż działa dłużej i jest zdrowsza. Idealnie poprawia koncentrację i pamięć. Guarana wzmacnia odporność, a także pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Można ją kupić w postaci proszku o dość specyficznym smaku. Guaranę można mieszać z kawą rozpuszczalną, jogurtem bądź dodać do owoców.
Acerola, jagody goi, acai, nasiona chia i guarana są zaliczane do tzw. superfoods. Są to produkty o wysokiej zawartości witamin i przeciwutleniaczy. Mają bardzo korzystny wpływ na organizm, dlatego ludzie sięgają po nie coraz chętniej.