Pięć najlepszych produktów na wzmocnienie odporności

Silny układ odpornościowy to skarb, o który z pewnością warto zadbać. W jaki sposób? Najlepiej po prostu włączyć do diety produkty spożywcze, dzięki którym nasz organizm otrzyma wyjątkowo cenne wsparcie w walce z infekcjami. Co jeść, by zdrowa dieta lepiej wspierała odporność organizmu każdego z nas? Oto pięć produktów, które z pewnością warto docenić.

Miejsce 5: bataty

Choć bataty w Polsce dopiero zaczynają zyskiwać popularność, z pewnością warto włączyć je do swej diety. Pyszne dania z batatami są świetnym sposobem na urozmaicenie menu, a przy okazji pomogą nam zadbać o układ odpornościowy. W jaki sposób? Wyjaśnienie jest proste – w słodkich ziemniakach znajdziemy sporo witaminy A, dzięki której nasz organizm jest lepiej chroniony przed bakteriami.

Miejsce 4: azjatyckie grzyby

Kuchnia chińska zyskuje w Polsce wielu zwolenników. Wraz z modą na przepisy na orientalne przysmaki zwiększa się wiedza na temat składników poszczególnych potraw oraz ich wartości odżywczej. Wśród produktów, które pomogą nam zachować zdrowie, ważne miejsce zajmują grzyby, takie jak shiitake, reishi, maczużnik i wrośniak różnobarwny. Bez względu na to, po które z nich sięgniemy, możemy sporo zyskać. W tych grzybach znajdziemy sporo witaminy D, a także inne substancje, dzięki którym nasz organizm będzie w stanie lepiej radzić sobie z wirusami oraz bakteriami.

Miejsce 3: imbir

Zdrowa dieta, która ma w naturalny sposób wspierać nasz układ odpornościowy, nie może się obejść bez imbiru. Ta roślina jest znana ze zbawiennego wpływu na nasze drogi oddechowe, a znajdujące się w kłączach imbiru substancje mogą nas rewelacyjnie chronić przed zgubną działalnością wolnych rodników.

Miejsce 2: kurkuma

Indyjskie złoto, czyli kurkuma, to wyjątkowa przyprawa, z której mocy z pewnością warto korzystać. Znajdująca się w niej kurkumina odgrywa coraz ważniejszą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, jednocześnie jest jednym z ważniejszych sojuszników dla osób walczących ze stanami zapalnymi. Dodatkową zaletą kurkumy jest wysoka zawartość potasu oraz witaminy C – substancji, dzięki której nasz układ odpornościowy staje się jeszcze silniejszy.

Miejsce 1: czosnek

Czosnek to jeden z najcenniejszych antybiotyków, jakie stworzyła dla nas natura oraz jeden z najważniejszych składników diety, której głównym celem jest wspieranie naszej odporności. Czosnek jest świetnym źródłem wapnia i potasu, choć o jego roli w jadłospisie wspierającym odporność decyduje głównie zawartość licznych związków siarki. To dzięki nim zdrowa dieta z udziałem czosnku wspiera nas w walce z bakteriami i sprawia, że utrzymanie dobrej formy staje się o wiele łatwiejszym zadaniem.

Zdrowa dieta, mająca wspierać nasz układ odpornościowy, nie musi być nudna. Ciekawe dodatki i przyprawy mogą sprawić, że tradycyjne dania nabiorą wyjątkowego smaku, a przy okazji staną się wyjątkowo cennym wsparciem dla naszego organizmu.

Dietafigura.pl

Zdrowy catering dietetyczny. Dietafigura.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *